• Skip to main content

bissera.se

  • Hem
  • Få ut det mesta
  • Konstrundor
  • Österlen
  • Klassisk konst i dagens multimedia
  • Att förbereda ateljén inför konstrundan

Österlen – den äldsta konstrundan

I Skåne finns flera väletablerade konstrundor, men den som startade dem alla ligger i Östra Skåne. Det natursköna området har lockat besökare i alla tider, och många konstnärer har också valt att slå sig ner här genom åren. Här tittar vi närmare på Österlens konstrunda, samt några av de största formgivarna och konstnärerna som verkat här.

En anrik tradition

Redan från 1600-talet och framåt har konstnärer sökt sig till Österlen, och har därmed ofta förknippats med skönhet och skapande. 1968 gick tolv konstnärer samman för att hålla öppet hus under pingsthelgen, detta på initiativ av bland annat Björn Flygare och Björn Fredriksson. Detta var den första konstrundan av sitt slag i Sverige, kanske rentav i hela världen. Det som var unikt för konstrundan var att förslaget inte kom från en myndighet eller kommunen, utan från verksamma konstnärer på landsbygden. Konstnärerna sökte framför allt en gemenskap och ett nytt sätt att nå ut till besökare, och genom att trycka upp en mängd flygblad marknadsförde man den första konstrundan. Eventet växte redan till nästa år med fler konstnärer, och förflyttades till påsken. Man refererade först till arrangemanget som ”konstveckan i Östra Skåne”, men numera äger det rum under hela 10 dagar. Konceptet blev framgångsrikt både för besökare och verksamma konstnärer, då det gav formgivarna exponering på deras villkor. Att som konstnär ställa ut på gallerier kan vara en dyr och omständlig affär, men genom att utnyttja sin egen ateljé kunde konstnärerna synas på ett nytt sätt. Människor som vanligtvis inte konsumerar eller söker upp konst drogs också med i den nya konstupplevelsen.

På Österlen idag

2018 firade konstrundan 50 år, och Tjörnedala konsthall håller i samlingsutställningen varje år. 2020 års upplaga blev som så mycket annat inställt på grund av coronapandemin, men för första gången skapades en digital version av eventet. Björn Flygare, en av grundarna bakom konstrundan, är fortfarande verksam i området. Han är silversmed och har skapat alltifrån skulpturer och kyrksilver till detaljerade smycken. Ytterligare en grundare, nämligen, Bengt Fredriksson, håller också igång ännu. Hans främsta medium är olja och gouache, och han är känd för sina fantastiska landskapsmålningar. Ett annat känt namn i trakterna är akvarellkonstnären Ylva Molitor-Gärdsell. Hennes målningar är ofta harmoniska och fantasieggande, med inspiration direkt från naturen. Genom åren har hennes kreationer fått många lovord vid jurybedömda utställningar, och hennes målningar återfinns i en rad offentliga lokaler såväl som privata. Konstgrafikern Helena Bergenrud återfinns också på Österlen, som år 2019 tilldelades Peggy Nermans konstnärsstipendium. Hon skapar sina verk genom torrnålsgravyr, en slags tryckteknik som påminner om gravyr. Listan på alla fantastiska konstnärer och formgivare i området kan göras lång, och det bästa sättet att få en uppfattning av dem är att själv besöka Österlens konstrunda, både på plats och i digitalt format.

Copyright © 2023